Ekskursija po silkės kelio parodą ir silkės užkandžių degustacija

Ekskursija po silkės kelio parodą ir silkės užkandžių degustacija

Lapkričio 20 d. 17.00 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į ekskursiją po vieno eksponato parodą „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“ su bendraautore dr. Raimonda Nabažaite. Šiandiena neįsivaizduojame kasdienio ir vaišių stalo be silkės, o ką bekalbėti apie advento laikotarpį ar Kūčias. Valgydami silkę retai susimąstome kaip ji keliavo iki mūsų stalo, kokios silkės migracijos, žūklės ir gastronomijos istorijos. Po ekskursijos kviesime paskanauti naujai duris Palangoje atvėrusios parduotuvės „Silkutė“ vaišėmis.

Dr. Raimonda Nabažaitė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos archeologijos instituto archeologė. 2019 m. metais jai suteiktas Lietuvos archeologės vardas. Už nuoseklius koklininkystės, bažnyčių archeologijos mokslinius tyrimus, paveldo saugojimo iniciatyvas, konferencijų ciklo iniciavimą ir mokslo sklaidą:  Ryškiausi pastarųjų metų darbai savarankiški senosios Šv. Jono bažnyčios teritorijos ir gretimybių Klaipėdoje, archeologiniai tyrinėjimai; XIX a. silkių a brokavimo sandėlio Klaipėdoje archeologinių tyrinėjimai. Raimonda Nabažaitė niekada neapsiriboja archeologiniai atradimais. Jai labai svarbu jog  istorijos apie atrastus kultūros paveldo objektus būtų komunikuojamos įvairiausiomis formomis: parodos, diskusijos, konferencijos ir kt. ir kad žinia pasiektų kuo įvairesnes bendruomenes.

Palangoje, adresu Pirties gatvė 3 - šiemet duris atvėrė parduotuvė „Silkutė“. Po ekskursijos muziejaus lankytojai bus kviečiami paragauti silkės užkandžių iš šios parduotuvės. Anot „Silkutė“ savininkų: „Vienas iš mūsų „arkliukų“, kitaip „jūros arkliukų“ - tai daugelio mėgstama silkutė. Tik sugauta Atlanto vandenyne, kruopščiai atrinkta ir iškarto užšaldyta silkutė atkeliauja pas mus. Mes ją patys sūdome, marinuojame nenaudodami absoliučiai jokių dirbtinių - cheminių konservantų, skonio stipriklių ir panašiai. Jei filiuojame, tai nenaudojame jokių kaulų tirpiklių, visas iškaulinimas atliekamas rankomis ir pincetų pagalba, be abejo kartais koks kauliukas ir gali pasitaikyti, bet tas nepakartojamas skonis ir sveikatai palankios medžiagos yra maksimaliai išsaugomos. Lygiai taip pat sūdome ir marinuojame visas kitas žuvis be jokių chemijų, tai lašišos, tunai, ančiuviai, skumbrės, paltusai ir panašiai. Kviečiame susipažinti su mūsų skoniais ir skanaus.“ 

Kada? 2024 m. lapkričio 20 d. 17.00 val.

Kur? Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A, Palanga)

Kaina? 4 Eur.

Būtina registracija:[email protected]

Renginio trukmė: apie 1,5 val.

Dalyvauja: KU BRIAI mokslo darbuotoja dr. Raimonda Nabažaitė, degustacija ir vaišės iš parduotuvės „Silkutė“ (Pirties g. 3, Palanga)

Paroda apie silkių kelią „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Fotografas Aldas Kazlauskas Paroda apie silkių kelią „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Fotografas Aldas Kazlauskas Paroda apie silkių kelią „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Fotografas Aldas Kazlauskas Paroda apie silkių kelią „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Fotografas Aldas Kazlauskas Paroda apie silkių kelią „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Fotografas Aldas Kazlauskas
Jono Šliūpo muziejus ekskursija degustacija vieno eksponato paroda „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“ bendraautorė Dr. Raimonda Nabažaitė parduotuvė „Silkutė“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,961