Šiaudinių sodų rišimas – unikali meditacijos forma

Šiaudinių sodų rišimas – unikali meditacijos forma

Spalio 24 d. 16 val. ir spalio 25 d. 15 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje bus galima susipažinti su šiaudinių sodų rišimo tradicija ir išmokti rišti sodus – tokiu būdu prisiliesti prie tradicijos tęstinumo.

Užsiėmimas vyks dvi dienas iš eilės, jo dalyviai susipažins su šiaudų paruošimo subtilybėmis, sodų rišimo technika, ornamentika, išmoks surišti nedidelį klasikinės formos sodą ar mažytį jo modelį. Dalyviai panirs į šiaudų vėrimo meditaciją kurdami savo unikalų kelių aukštų sodelį.

Palangoje vyksiančias dirbtuves ves sertifikuota tradicinių amatų meistrė, meno kūrėja Margarita Macijauskienė. Su šypsena ir entuziazmu ji žengia į sodų pasaulį, kurį pristato kaip gyvą ir besikeičiančią meno rūšį. Jai nesvetimos ir naujos formos, netikėti sodų puošybos sprendimai. M. Macijauskienė yra surengusi jau kelias dešimtis šiaudinių sodų parodų Lietuvoje ir užsienyje, aktyviai populiarina senąjį pynimo amatą vesdama edukacijas įvairaus amžiaus žmonėms, tiek lietuviams, tiek svečiams iš užsienio šalių.

Šiaudiniai sodai visoje Lietuvoje turėjo ne tik dekoratyvinę, bet ir apeiginę reikšmę, jie simbolizuoja visatos modelį, tad siejami su gyvenimo gerove, apsauga. Jie kabinti virš kūdikio lopšio, vestuvinio stalo, jais puošiami namai ruošiantis Kūčioms ar Velykoms, tikintis, kad namuose ir santykiuose su pasauliu ir savimi vyraus darna. Neretai sodai tampa neatsiejama būsto interjero dalimi, teikiančia tapatybės ir tęstinumo pojūtį. Šiaudinių sodų tradicija įtraukta į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Kada? Dviejų dienų dirbtuvės vyks 2024 m. spalio 24 d. 16 val. ir spalio 25 d. 15 val.

Kur? Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A, Palanga)

Kaina? 3 Eur

Kam skirta? Dirbtuvėse laukiami suaugusieji kartu su vaikais

Svarbu! Sodų rišimas vyks dvi dienas, būtina registracija telefonu +370 612 86114 arba el. paštu [email protected]

Renginio trukmė: vieno užsiėmimo trukmė apie 1 val.

Dalyvauja: tradicinių amatų meistrė, meno kūrėja Margarita Macijauskienė

*Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti naudojami renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, interneto svetainėse, spaudoje ir kt.

Jono Šliūpo muziejus šiaudinių sodų rišimas tradicija rišti sodus dirbtuvės tradicinių amatų meistrė meno kūrėja Margarita Macijauskienė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,921