Europos paveldo dienos paminėtos prisimenant grafų Tiškevičių paveldą Palangoje ir Kretingoje

Europos paveldo dienos paminėtos prisimenant grafų Tiškevičių paveldą Palangoje ir Kretingoje

Minint Europos paveldo dienas, Palangos miesto savivaldybė kurorto gyventojus ir svečius pakvietė į temines ekskursijas, kurių metu pristatytas grafų Tiškevičių paveldas Palangoje ir Kretingoje. Ekskursijose dalyvavo per 50 gyventojų iš įvairių šalies miestų.

Grafai Tiškevičiai – bene garsiausia Lietuvoje didikų giminė. Iškilę 16 a., per kelis šimtmečius Tiškevičiai tapo turtingiausiais Lietuvos žemvaldžiais. Dešimtys didikams priklausiusių dvarų pasižymėjo puošnia prabanga, subtilia estetika ir įspūdingais parkais. Turtų nestokoję Tiškevičiai ne tik dvarus statė – rūpinosi ir pramonės plėtra, socialiniais reikalais, daug prisidėjo prie vietos bendruomenių plėtros. Tad minint Europos paveldo dienas, palangiškiai ir kurorto svečiai pakviesti prisiliesti prie grafų gyvenimo prabangos, pažinti kultūrą, susipažinti su Palangos ir Kretingos dvaro sodybomis bei kitu įspūdingu paveldu.

Įgyvendinant projektą „Grafų Tiškevičių kultūros paveldas: Kretinga–Palanga“, vedini gidės Reginos Makauskienės, rugsėjo 6 d., ekskursantai aplankė Grafų Tiškevičių rūmus ir Birutės parką. Ekskursijos „Palangos grafų Tiškevičių rezidencija – pripažintų Europos meistrų kūrinys“ metu jos dalyviai sužinojo, kokie Europoje pripažinti architektai projektavo grafų Tiškevičių rūmus Palangoje, Birutės parką. Ekskursijos dalyviams įdomiai pristatyta ne tik rūmų kūrimo, bet ir iki mūsų dienų išlikusių grafų Tiškevičių daiktų istorijos.

Rugsėjo 15 d. besidomintieji Europos paveldo dienų renginiais pakviesti į Kretingą – padedami gidės Dianos Jomantaitės-Jonaitienės, ekskursantai keliavo pamirštų Kretingos dvaro istorijų labirintais. Vaikščiodami po parką, sužinojo ne tik apie išskirtinį sodą, čia augančius retus medžius, bet ir apie Kretingos grafų Tiškevičių ryšius su Palanga.

Europos paveldo dienoms skirtus renginius Palangos miesto savivaldybė organizuoja kiekvieną rugsėjį. Jų tikslas – populiariomis, patraukliomis formomis gyventojams susipažindinti su kultūros paveldu bei jo svarba.

Europos paveldo dienos temines ekskursijos grafų Tiškevičių paveldas Palanga Kretinga Grafai Tiškevičiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,899