Palangos miesto savivaldybės asmenų su negalia gerovės tarybos nariai lankėsi sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijoje

Palangos miesto savivaldybės asmenų su negalia gerovės tarybos nariai lankėsi sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijoje

Palangos miesto savivaldybės asmenų su negalia gerovės tarybos (toliau – Taryba) nariai rugsėjo 10 d. lankėsi Palangos miesto sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijoje (toliau – Bendrija), kuri vienija psichikos negalią turinčius asmenis bei jų šeimas. Pagrindinis Bendrijos tikslas – atstovauti asmenims, turintiems psichikos negalią, siekti kokybiško ir pilnaverčio gyvenimo, plečiant psichosocialinės reabilitacijos, užimtumo ir kitas paslaugas bendruomenėje.

Susitikimo pradžioje Tarybos pirmininkas Andrius Bajoras padėkojo Aniai Petrikienei už jos asmeninį indėlį į bendrijos veiklą, už ilgametį, atsakingą ir nuoširdų darbą, padedant asmenims, patyrusiems arba patiriantiems psichikos sveikatos sunkumus ar susidūrusiems su artimųjų psichikos sveikatos sunkumais, nelikti vienišiems. A. Bajoras pažymėjo, jog Bendrija įkurta 1994 metais, todėl per 25 veiklos vykdymo metus Aniai Petrikienei teko įveikti daug sunkumų bei iššūkių, siekiant pakeisti visuomenės narių požiūrį ir nusiteikimą į asmenis, turinčius psichikos sveikatos problemų.

A. Petrikienės nuomone, šiuo metu galima stebėti vis didėjantį visuomenės rūpinimąsi asmenimis su psichikos sutrikimais, tačiau neigiamas, neretai diskriminuojantis požiūris į psichosocialinę negalią turinčiuosius3 niekur nedingo. Baimė, atstūmimas ir izoliacija yra aplinkinių atsakas šiems žmonėms. Neigiamas visuomenės bei artimiausios aplinkos žmonių požiūris stumia šiuos asmenis į gyvenimo užribį, daro jį vis labiau pažeidžiamą tiek dvasiškai, tiek fiziškai, dažnai sumenkina jų norus ir galimybes naudotis įvairiomis paslaugomis. Psichosocialinę negalią turinčius žmones dažnai lydi stigma ir diskriminacija, jų gyvenimas kupinas iššūkių tiek kovojant su pačios negalios keliamais nepatogumais, tiek stengiantis atsilaikyti prieš stereotipus ir išankstinį aplinkinių nusistatymą.

A. Petrikienė pažymėjo, kad Bendrija, vykdydama veiklą, sudaro galimybes tokiems žmonėms bendrauti, užsiimti mėgstama veikla, neužsisklęsti namų erdvėje. Ji pasidžiaugė, kad vis didesnė visuomenės dalis žino apie Bendriją ir dažnai prisideda prie galimybės Bendrijos nariams išbandyti save įvairiose veiklose, pvz., lankyti muziejus, parodas, dalyvauti edukacijose, piešti, megzti, gaminti įvairius rankdarbius ir kt.

Tarybos nariai susipažino su Bendrijos vykdoma veikla, su Bendrijos nariais, pasidžiaugė jų gaminamais bei jau pagamintais nuostabiais rankdarbiais, dalyvių kruopštumu ir kantrybe juos kuriant.

Exchange Rates
USD 0,899