Į paskutinę kelionę išlydimas rašytojas, poetas, dramaturgas Rolandas Rastauskas

Atsisveikinimas su Rolandu Rastausku. ELTA / Dainius Labutis
Atsisveikinimas su Rolandu Rastausku. ELTA / Dainius Labutis

Vilniuje į paskutinę kelionę išlydimas rašytojas, poetas, dramaturgas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Rolandas Rastauskas.

Sostinėje su velioniu atsisveikino giminės, artimieji, draugai ir kūrybos gerbėjai. Urna iš šv. Jonų bažnyčios, kur jau nuo vakar vyko atsisveikinimas su Rolandu Rastausku, yra vežama į Palangą

Palangoje pagerbti ir atsisveikinti su Rolandu bus galima Antano Mončio meno muziejuje (S. Daukanto g. 16) trečiadienį, rugsėjo 11 d., nuo 17 val. iki 21 val. ir ketvirtadienį, rugsėjo 12 d., nuo 9 val.

Šv. Mišios už Rolandą bus aukojamos Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje ketvirtadienį 8 val.

Ketvirtadienį 12 val. urna bus išnešama iš muziejaus ir palydint bendruomenei vežama į Palangos senąsias kapines. Laidojama bus šeimos kape, greta Rolando mamos.

Sulaukęs 69-erių metų, rašytojas Rolandas Rastauskas, geriau žinomas slapyvardžiu RoRA., staiga mirė rugsėjo 5 d. Šią žinią patvirtino Lietuvos rašytojų sąjunga.

Anot jos, Rolandas Rastauskas gimė 1954 m. spalio 13 d. Šiauliuose. Mokyklą baigė Palangoje. 1978 m. Vilniaus universitete baigė anglistiką. Stažavosi Londono karališkojoje dramos akademijoje (RADA), Edinburgo „The Traverse“ ir Skarboro „Stephen Joseph“ teatruose. 1978–1986 m. dirbo Operos ir baleto teatre redaktoriumi, dėstė Vilniaus universitete. 1986 m. persikėlė į Palangą, dėstė Klaipėdos universitete. 1989–1990 m. buvo „Atgimimo“, 1993–2003 m. – „Lietuvos ryto“, 2003–2004 m. „Akiračių“ (Čikaga, JAV) ir nuo 2005 m. „Verslo klasės“ skiltininkas, Lietuvos nacionalinio dramos teatro dramaturgas (2016–2017).

Atstovavo Lietuvai ir skaitė pranešimus tarptautiniuose simpoziumuose Lenkijoje, Ukrainoje, Italijoje, Vokietijoje ir Švedijoje. Kaip skaitymo performansų kūrėjas ir atlikėjas (drauge su žinomais džiazo muzikantais Arkadijumi Gotesmanu, Juozu Milašiumi, Liudu Mockūnu ir kt.) dalyvavo tarptautiniuose literatūros ir šiuolaikinio meno festivaliuose Berlyne, Gente, Perigo, Stokholme, Kyjive.

Lietuvos rašytojų sąjungos narys buvo nuo 1990 metų.

Rolandas Rastauskas debiutavo 1987 m., išleidęs eilėraščių rinkinį „Albumas“. Po dvejų metų pasirodė pjesių knyga „Lenktynių aitvaras; Talmantas Žuvėdra“ (1989). Vėliau išleistos dar dvi eilėraščių knygos: „Tinginio raudos“ (1992) ir „Aktorius pasitraukia“ (1996).

2004 m. skaitytojus pasiekė autoriaus esė knyga „Kitas pasaulis“ (pakartotinai išleista 2013 metais). 2006 m. kartu su perkusininku, avangardistu Arkadijumi Gotesmanu parengė eilėraščių ir CD knygą „Metimas“. 2009 m. išleista antroji esė rinktinė „Privati teritorija“, 2011 m. pasirodė teatrinių istorijų knyga „Bermudų trikampis“. 2014 m. spaudai parengta ir išleista Rolando Rastausko rinktinių eilėraščių knyga „Vienišos vėliavos“. Po metų, 2015-aisiais, – esė ir kitų tekstų knyga „Trečias tomas“. Po kelerių metų pertraukos, 2021-aisiais, skaitytojai sulaukė autoriaus prozos knygos „Venecija tiesiogiai“.

2024 m. išleista paskutinė Rolando Rastausko knyga „Verkianti bronza. Kelionių knyga, 1993–2023“. Rolandas Rastauskas taip pat parašė pjesių, scenarijų Lietuvos ir užsienio šalių teatrams, vertė iš rusų, švedų, anglų kalbų (bendradarbiaujant su kitais autoriais), kaip bendraautoris prisidėjo prie Stokholme 2006 m. išleistos knygos „Café Tabac: litauiska essäer“.

Rolandas Rastauskas ir jo kūryba sulaukė daugybės premijų ir apdovanojimų. 2000 m. jam buvo įteikta Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premija už publikacijas „Lietuvos ryto“ dienraštyje, 2005 m. – Ievos Simonaitytės literatūrinė premija už esė rinktinę „Kitas pasaulis“. 2005 m. esė rinktinė „Kitas pasaulis“ išrinkta kūrybiškiausia metų knyga, 2010 m. knyga „Privati teritorija“ įtraukta į kūrybiškiausių metų knygų dvyliktuką ir nominuota Metų knygos rinkimuose suaugusiųjų prozos kategorijoje. 2010 m. už žaismingos ir ironiškos eseistikos būtį pasaulyje, už sakinio eleganciją autoriui įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. 2015 m. – Jotvingių premija už rinktinių eilėraščių knygą „Vienišos vėliavos“. 2015 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, 2020 m. gavo Jurgio Kunčino premiją.

2016 m. už aktyvią ir intriguojančią naujomis meninėmis formomis literatūrinę veiklą Rolandui Rastauskui suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas. Apie rašytoją sukurtas televizijos filmas „Vaikštūnas RoRa“ (2006 m., režisierius Juozas Javaitis).

Nuo 2023 m. gyveno Palangoje ir Vilniuje.

rašytojas poetas dramaturgas Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Rolandas Rastauskas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,899