Kretingos muziejus kviečia į tapytojo Pauliaus Juškos sukurtų žmonių pasaulį

Paulius Juška "Nuo stalo! Belšazaro puotos motyvais", 2015
Paulius Juška "Nuo stalo! Belšazaro puotos motyvais", 2015

Penktadienį, rugsėjo 13-osios vakarą, Kretingos muziejus kviečia į vilniečio tapytojo Pauliaus Juškos darbų parodos „Žmogus pagal paveikslą“ atidarymą. Dideli meno kūrinių formatai, daugiasluoksniai siužetai, kuriuose itin ryškus dramos elementas, mistika apipintam 13-osios ir dar penktadienio vakarui suteiks tik dar daugiau emocijų bei įspūdžių – užtikrina parodos organizatoriai.

Į Kretingos muziejaus „Žiemos sodo“ galeriją atkeliauja Pauliaus Juškos drobės iš menininko kuriamo „Kūno kronikų“ rinkinio. Eksponavimui Kretingoje atrinkti paveikslai reprezentuoja jo pastarojo 10-mečio kūrybą. „Studijuoju kūno formas, paviršius, charakterius. Visa tai yra priemonė ieškoti judesių ir figūrinių dėlionių kombinacijų, kuriančių psichologinę dviprasmybę. Žmogus ir jo kūniškumas yra neįmenama mįslė. Norėčiau,  kad mano paveikslai padėtų atpažinti tos mįslės atšvaitus“,– teigia parodos autorius.

Dideliuose formatuose išsiliejantis autorius tapo realistine maniera, nes, pasak jo, nepasitiki šiuolaikinės tapybos galimybėmis be skubos ir nepaviršutiniškai atspindėti tikrovę. Menininkui svarbu tapybos refleksija meno istorijos kontekste ir tai, kiek iš istorijos pasiskolintomis specifinėmis priemonėmis tapytojas šiandien gali atspindėti socialinius reiškinius.

„Kiekvieną paveikslą galime matyti, kaip atskirą pasaulį su savitais tikrovės dėsniais. Ta tikrovė slypi vaizduotėje, o iš jos gimsta kūryba. Tapydamas žmogų, įterpiu jį į nuosavą vaizduotės pasaulį, mėgindamas jį labiau nuskaidrinti ir permatyti, įveikti jo trūkumus. Pradžios knygoje Dievas kuria žmogų pagal tobulą savo paveikslą ir panašumą, o aš tapau žmogų pagal netobulą savo vaizduotę. Ir mano paveikslų žmogus – netobulas, pilnas trūkumų, pavargęs, apiplyšęs, nešantis slegiantį kūno skurdą. Tai žmonės, sustingę keistose pozose ir jiems primestuose vaidmenyse, kurie pasidavę tai jėgai, kuri tarsi iš viršaus juos kontroliuoja ir supainioja jų savastį“, – taip drobėse matomus siužetus pristato menininkas.

Tyrinėtojai Pauliaus Juškos darbuose įžvelgia XIX amžiaus akademinio realizmo bruožų, XVII amžiaus ispaniškų natiurmortų ir žanrinių portretų stilistikos. Visa tai „susikalba“ su šių dienų žmogiškosios būties dramomis, įkvepiančiomis menininką kūrybai.

Parodos atidarymo renginyje dalyvaus ir pats autorius. Parodą pristatys jos kuratorius Darius Vaičekauskas. 

P. Juškos tapybos darbų paroda „Žmogus pagal paveikslą“ Kretingos muziejaus „Žiemos sodo“ galerijoje bus eksponuojama iki lapkričio 17 dienos. 

P. Juška. Sūnus palaidūnas (aliejus, 2004-2020)
P. Juška. Sūnus palaidūnas (aliejus, 2004-2020)

APIE AUTORIŲ: 

Paulius Juška (gim.1975) – Vilniaus dailės akademijoje freskos-mozaikos studijų magistras. 2005 m. jis įgijo menų licenciato laipsnį, nuo 1995 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Ispanija, Kroatija). Nuo 2001 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, dėsto Vilniaus dailės akademijoje. Yra įgyvendinęs keletą bažnytinio meno kūrinių (Šimonių Švč. Mergelės ėmimo į dangų bažnyčioje, Kauno arkikatedroje). Menininko kūrinių yra privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Kretingos muziejus paroda atidarymas Paulius Juška „Žmogus pagal paveikslą“ Žiemos sodas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,899