Objektyve – grafų Tiškevičių Palanga

 Objektyve – grafų Tiškevičių Palanga

1824 m. Palangos valdą įsigijo senos ir garbingos Lietuvos didikų giminės atstovas grafas Mykolas Juozapas Tiškevičius (1761–1839). Taip prasidėjo grafų Tiškevičių epocha Palangoje, negrįžtamai pakeitusi mažo žvejų miestelio veidą ir pavertusį jį žinoma vasarviete. 

Nuo XIX a. 9 dešimtmečio sparčiai besikeičiančią Palangą fiksavo, savo darbštumu ir atsidavimu kūrybai garsėjusi, pirmoji moteris fotografė Lietuvoje, Paulina Mongirdaitė (1865–1924). Grafų Tiškevičių Palanga ir Paulina Mongirdaitė – vienas nuo kito neatskiriami reiškiniai. 

Parodoje pristatoma išskirtinė P. Mongirdaitės asmenybė, jos fotografinė veikla bei įvairiapusė kūryba, kuri apėmė tiek meninę, tiek ir dokumentinę fotografiją. P. Mongirdaitės gausaus palikimo dėka galime pamatyti, susipažinti ir patyrinėti kokia Palanga buvo grafų Tiškevičių laikais, atsekti kurorto istorijos ir kultūros raidą. Parodoje pristatoma ir trumpa Palangos fotografijos istorija. Panaudojant interaktyvias priemones, parodos lankytojams suteikta unikali galimybė pasidaryti grafų Tiškevičių laikais populiarias fotografijas – dvigubą ar trigubą portretą, ar fotografiją su vaiduokliu. 

Už suteiktą galimybę parodoje eksponuoti išskirtinius P. Mongirdaitės kadrus dėkojame kolekcininkui Dainiui Raupeliui, mielai paskolinusiam ir leidusiam naudoti savo kolekciją. Už vertingas konsultacijas – muziejininkei Jolantai Klietkutei. Už suteiktus parodai reikšmingus kultūros vertybių vaizdus ir paskolintus eksponatus, kurių dėka galėjome užpildyti temų spragas ir pagyvinti parodos apipavidalinimą – kolegoms iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus bei Kretingos muziejaus. Už fotoateljė sukūrimą ir įdėjos įgyvendinimą  – UAB „Gluk Media“. Ir, galiausiai, už skirtą finansavimą, be kurio paroda nebūtų išvydusi dienos šviesos – Palangos miesto savivaldybei.

PARODOS ATIDARYMO RENGINYS RUGSĖJO 13 D. 17 VAL.

Paroda eksponuojama nuo 09.13 iki 12.08

Ekspozicijos lankymo laikas:

sezono metu (iki rugsėjo 30 d.) 

III-VII 10:00-19:00

ne sezono metu 

II-VI 10:00-19:00

PALANGOS KURORTO MUZIEJUS Birutės al. 34A, Palanga

daugiau informacijos www.kurortomuziejus.lt

 Objektyve – grafų Tiškevičių Palanga, nuotrauka-1
Palanga Paroda Paulina Mongirdaitė Grafų Tiškevičių Palanga Objektyve – grafų Tiškevičių Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,902