3 patarimai, kurie padės išsirinkti saugų ir patikimą planšetinį kompiuterį Jūsų vaikams

123RF.com nuotr.
123RF.com nuotr.

Renkantis planšetinį kompiuterį vaikams, tėvams kyla daug klausimų dėl tinkamo įrenginio pasirinkimo. Svarbu užtikrinti, kad planšetinis kompiuteris būtų ne tik patogus naudoti, bet ir saugus bei pajėgus išlaikyti visus mažųjų išbandymus. Ttaisyklos ir telefonų taisymo ekspertai dalinasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamą planšetę vaikui, atsižvelgiant į ekrano dydį ir raišką, operacinę sistemą, procesoriaus galingumą, atmintį bei kurios planšetės yra patvariausios ir rečiausiai atsiduria Ttaisyklos ekspertų rankose.

Planšetės vaikams ir ekrano pasirinkimas

Renkantis planšetinį kompiuterį vaikams, ekrano dydis yra vienas iš svarbiausių veiksnių, į kurį reikia atkreipti dėmesį. Geriausias ekrano dydis priklauso nuo vaiko amžiaus ir naudojimo tikslo. Jaunesniems vaikams, nuo 4 iki 7 metų, dažniausiai rekomenduojami mažesni, apie 7-8 colių ekranai. Tokie įrenginiai yra lengvesni, lengviau valdomi mažomis rankutėmis ir paprastai turi pakankamai didelį ekraną, kad vaikai galėtų žaisti žaidimus, žiūrėti animacijas ir mokytis. Vyresniems vaikams, nuo 8 iki 12 metų, gali prireikti didesnio ekrano, apie 9-10 colių. Šie planšetiniai kompiuteriai suteikia daugiau vietos skaitymui, piešimui ir sudėtingesnių mokomųjų programų naudojimui. Svarbu, kad ekranas būtų ne tik tinkamo dydžio, bet ir turėtų gerą raišką bei apsaugą nuo mėlynos šviesos, siekiant apsaugoti vaikų akis.

Tinkama ekrano raiška

Full HD raiška, kuri yra 1920x1200 pikselių, yra ypač rekomenduojama. Tokia raiška suteikia puikią vaizdo kokybę, užtikrinant ryškų, detalų ir aiškų vaizdą, kas yra svarbu tiek žaidimams, tiek mokomosioms programoms.

Full HD ekranas leidžia vaikams matyti smulkias detales, kurios yra būtinos mokymosi procese, pvz., skaitant tekstą ar naudojant piešimo programas. Aukštos kokybės vaizdas taip pat padeda sumažinti akių nuovargį, nes tekstas ir vaizdai yra aiškesni ir mažiau išplaukę. Be to, ekranai su Full HD raiška dažnai turi geresnę spalvų reprodukciją, kas gali būti svarbu tiek žaidimams, tiek vaizdo įrašų peržiūrai.

Apšvietimo reguliavimas ir mėlynas šviesos filtras

Viena iš dažniausiai naudojamų technologijų yra mėlynos šviesos filtras. Mėlyna šviesa, sklindanti iš ekranų, gali būti kenksminga ir sukelti akių įtampą bei sutrikdyti miego ciklus. Mėlynos šviesos filtrai sumažina šios šviesos poveikį, todėl vaikai gali naudotis planšetiniais kompiuteriais ilgiau be diskomforto.

Kita naudinga funkcija yra automatinis ekrano ryškumo reguliavimas. Ši technologija prisitaiko prie aplinkos apšvietimo sąlygų, automatiškai sureguliuodama ekrano ryškumą. Tai padeda išvengti akių įtampos, kuri gali atsirasti dėl per ryškaus ar per tamsaus ekrano.

Be to, kai kurie planšetiniai kompiuteriai turi specialius režimus, tokius kaip "skaitymo režimas" arba "naktinis režimas", kurie sumažina ekrano spalvų intensyvumą ir padaro ekraną malonesnį akims ilgesnio naudojimo metu.

Renkantis planšetinį kompiuterį vaikams, verta investuoti į modelį, kuris turi šias akių apsaugos technologijas. Tai padės užtikrinti, kad vaikai galės naudotis planšete saugiai ir be ilgalaikio poveikio jų regėjimui.

Daug kas priklauso nuo operacinės sistemos galimybių

Yra keletas populiarių operacinių sistemų tipų, naudojamų skirtinguose įrenginiuose:

  • Windows: Naudojama daugumoje asmeninių kompiuterių. Ją sukūrė Microsoft ir ji yra žinoma dėl savo plačios programinės įrangos palaikymo ir paprastumo.
  • macOS: Apple sukurta operacinė sistema, skirta jų gaminamiems Mac kompiuteriams. Ji garsėja savo saugumu ir integracija su kitais Apple produktais.
  • Linux: Atvirojo kodo operacinė sistema, naudojama serveriuose, kompiuteriuose ir kitose specializuotose sistemose. Ji yra labai lanksti ir saugi.
  • Android: Naudojama daugumoje planšetinių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų. Sukurta Google, Android yra populiari dėl savo atvirojo kodo pobūdžio ir plataus programų pasirinkimo.

Rekomenduojama vaikams rinktis planšetinį kompiuterį su Android operacine sistema. Android yra labai patogi ir lengvai naudojama sistema, turinti didelį privalumą – Google Play parduotuvę. Google Play parduotuvėje galima rasti ir atsisiųsti daugybę aplikacijų, kurios skirtos mokymuisi, žaidimams, kūrybai ir daugeliui kitų veiklų. Be to, Google Play turi daugybę nemokamų programų ir turinį, kuris reguliariai atnaujinamas, užtikrinant naujausias funkcijas ir saugumą.

Kokio galingumo planšetės reikėtų, kad tarnautų ilgai?

Renkantis planšetinį kompiuterį vaikams, svarbu atkreipti dėmesį į įrenginio galingumą, kuris užtikrins sklandų ir patikimą naudojimąsi įvairiomis programomis bei žaidimais. Galingumas dažniausiai vertinamas pagal kelis pagrindinius komponentus: procesorių (CPU), operatyvinę atmintį (RAM) ir vidinę atmintį.

Procesorius (CPU)

Procesorius yra pagrindinis įrenginio "variklis", kuris atlieka visus skaičiavimus ir užduotis. Vaikams skirtame planšetiniame kompiuteryje rekomenduojama turėti bent keturių branduolių procesorių. Populiarūs ir patikimi procesoriai yra:

  • Qualcomm Snapdragon: puikus našumas ir energijos vartojimo efektyvumas.
  • MediaTek: dažnai naudojami biudžetiniuose įrenginiuose, tačiau taip pat gali pasiūlyti gerą našumą.

Operatyvinė atmintis (RAM)

Operatyvinė atmintis leidžia įrenginiui vienu metu atlikti kelias užduotis. Vaikų planšetiniam kompiuteriui rekomenduojama turėti bent 2 GB RAM. Tačiau jei planuojama naudoti sudėtingesnes mokomąsias programas ar žaidimus, geriau rinktis 3 GB ar daugiau RAM.

Vidinė atmintis

Vidinė atmintis reikalinga programoms, žaidimams, nuotraukoms, vaizdo įrašams ir kitiems failams saugoti. Rekomenduojama rinktis planšetinį kompiuterį su bent 32 GB vidinės atminties. Jei įrenginys turi galimybę praplėsti atmintį naudojant microSD kortelę, tai suteiks papildomos lankstumo ir galimybę saugoti daugiau turinio.

Baterijos talpa

Nors tai nėra tiesiogiai susiję su galingumu, verta paminėti ir baterijos talpą. Ilga baterijos veikimo trukmė yra labai svarbi, ypač vaikams, kurie gali naudoti planšetinį kompiuterį ilgesnį laiką be pertraukos. Rekomenduojama rinktis įrenginį su bent 5000 mAh talpos baterija.

Išvados

Rinkitės ekraną bent 9-10 colių su  Full HD raiška (1920x1200 pikselių), kuris  užtikrina ryškų ir detalų vaizdą. Antra, rekomenduojam rinktis Android operacinę sistemą, nes ji suteikia prieigą prie Google Play parduotuvės, kurioje galima rasti daugybę edukacinių ir pramoginių programų. Taip pat svarbu, kad planšetinis kompiuteris turėtų keturių branduolių procesorių, bent 3 - 4 GB RAM ir 64 GB vidinės atminties, užtikrinančių sklandų veikimą. Nepamirškite akių apsaugos technologijų, mažinančių mėlynos šviesos poveikį. 

Šioje vietoje rekomenduojame atsižvelgti į patvaresnius planšetinius kompiuterius, kaip Samsung, iPad ar Xiaomi prekės ženklų. Šie kompiuteriai sėkmingai tarnaus ne tik jaunesniam amžiuje, bet pasitarnaus ir nenustygstančios paauglystės metu. Jeigu mąstote apie patvaresnes planšetes, nes bijote, kad kompiuteris išlįs vaikams iš rankų, tai atsižvelkite į  Samsung Galaxy Tab Active3, nes šis įrenginys yra atsparus vandeniui, dulkėms ir smūgiams, todėl jis puikiai tinka aktyviems vaikams. Jis taip pat turi tvirtą korpusą ir specialų dėklą, kuris apsaugo planšetę nuo atsitiktinių kritimų.

ttaisykla paslaugos Kompiuterių taisymas Planšečių taisymas Samsung Galaxy Tab Active3
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,917