Tarptautinis akordeono festivalis Palangoje švenčia jubiliejinius, trisdešimtuosius, metus

Tarptautinis akordeono festivalis Palangoje švenčia jubiliejinius, trisdešimtuosius, metus

Rugpjūčio 3-7 dienomis vyksiantis Tarptautinis akordeono festivalis - seminaras - praktikumas Palangoje organizuojamas jau tris dešimtmečius ir yra pirmasis tokio pobūdžio, ilgiausiai ir profesionaliausiai gyvuojantis ir akordeono meno tradicijas puoselėjantis renginys šalyje.

Daugiažanris renginys suteikia galimybę pažinti nekomercinį meną ir pristatyti profesionalaus akordeono meno tendencijas, suteikia jauniems pradedantiems atlikėjams koncertines erdves, nemokamas meistriškumo pamokas su žymiausias Lietuvos ir užsienio pedagogais bei kaskart dovanoja miestui ir jo svečiams profesionalų muzikų koncertus nemokamai.

Prieš 30 metų akordeono meno mohikanų – prof. Ričardo Sviackevičiaus ir prof. Eduardo Gabnio – pradėtas Tarptautinis akordeono festivalis Palangoje, jau keliolika metų vedamas festivalio meno vadovo, prof. Raimondo Sviackevičiaus, išaugo į reikšmingą, plataus profilio renginį, renkantį pilnas klausytojų sales. Per šį laiką užaugo ne viena akordeonistų profesionalų ir mėgėjų karta, o akordeono muzikos gerbėjų ratas prasiplėtė iki nesuskaičiuojamos minios.

Festivalio organizatoriai – Lietuvos akordeonistų asociacija, Vilniaus akordeonistų draugija, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos akordeono katedra – kviečia mėgautis profesionalų ir į didžiąją sceną kelią besiskinančių moksleivių bei studentų muzikos vakarais. Festivalį globoja ir dalinai finansuoja Palangos miesto savivaldybė.

Kiekvieną dieną vyks meistriškumo sesijos, jungtinio tarptautinio akordeonistų orkestro repeticijos, seminarai, metodiniai pranešimai, o popietėmis - 17 val. Palangos S. Vainiūno meno mokykloje girdėsime jaunųjų akordeonistų iš Lietuvos ir užsienio muzikos mokyklų koncertus. Jų metu bus pristatytos įdomiausios koncertinės programos, atliekamos solistų ir ansamblių. Muzikos vakaruose dalyvaus talentingiausi vaikai, tarptautinių konkursų laureatai iš Latvijos, Palangos, Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos, Garliavos, Vievio, Pasvalio, Gargždų, Plungės, Kretingos muzikos ir meno mokyklų.

Nemokamuose vakaro koncertuose, vyksiančiuose įvairiose miesto kultūrinėse erdvėse, organizatoriai kvies į Lietuvos ir užsienio atlikėjų pasirodymus:

Rugpjūčio 3 d. 19 val. – Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, Vytauto g. 51

JUBILIEJINIO FESTIVALIO ATIDARYMO KONCERTAS

Badeno-Viurtembergo valstybinis jaunimo akordeono orkestras.

Vadovė ir dirigentė – Silke D’Inka.

Nuo 1985 m. gyvuojantis orkestras yra plačiai vertinamas, o gimtoji Badeno-Viurtembergo žemė orkestrą laiko miesto ir krašto ambasadoriais šalyje ir užsienyje. Per visą laikotarpį įrašytos aukštos kokybės kompaktinės plokštelės, daugkartiniai orkestro pasirodymai nacionalinėse ir tarptautinėse radijo ir televizijos programose ir orkestro gastrolės visuose penkiuose žemynuose. Daugybė koncertinių kelionių orkestrą nuvedė į kaimynines Europos šalis, taip pat – į Braziliją, Kiniją, Kosta Riką, Fidžio salas, Indiją, Latviją, Lietuvą, Kanadą, Moldovą, Namibiją, Naująją Zelandiją, JAV, Rusiją, Švediją, Serbiją, Slovėniją, Pietų Afriką, Ukrainą ir Baltarusiją.

Orkestras yra pelnęs daugybę respublikinių ir tarptautinių laimėjimų, groja svarbiausiuose regiono reprezentaciniuose renginiuose, koncertuoja prestižinėse erdvėse su žymiais solistais Antje Steen ir Douglasu Yatesu. Orkestro repertuaras įvairus: tai – šiuolaikinė originali muzika akordeonui, taip pat – klasikiniai ir folkloriniai kūriniai.

Profesionalūs muzikai, Badeno-Viurtembergo valstybinis akordeono orkestras, propaguojantys ir puoselėjantys akordeonų orkestrinę muziką, gastrolėms Lietuvoje paruošė įvairiapusę programą, kurioje skambės L. Bernsteino, J. Williamso, F. Doblerio, L. Kayserio, S. Divjakovičiaus, I. Watsono, D. Šostakovičiaus ir daugelio kitų autorių kūriniai.

Šį orkestrą su nauja programa, kviesime išgirsti ir rugpjūčio 5 d. Palangos Kurhauzo salėje.

Rugpjūčio 4 d. 19 val. Palangos Kurhauzo koncertų salėje, Grafų Tiškevičių al. 1, Palanga

LIETUVOS MUZIKOS IR TEATRO AKADEMIJOS AKORDEONO KATEDROS KONCERTAS

"AKIRAČIO IR SĄMONĖS HORIZONTAI"

Jaunų, dar tebestudijuojančių akordeonistų koncertas kviečia išgirsti platų kūrinių ir žanrų spektrą, instrumento kokybišką, erdvinį skambesį bei kelio į profesionaliąją sceną subtilybes ir paslaptis. Prof. R. Sviackevičiaus akordeono klasė pasižyminti išskirtine instrumento valdymo kokybe, muzikos spalvų įvairove, preciziška technika žavi ne tik Lietuvos klausytojus, bet ir užsienio meno gerbėjus, prestižinių konkursų komisijos vertinimo narius, aukščiausio lygio profesorius. Jau daugiau kaip dvidešimt metų prof. R. Sviackevičiaus studentai sėkmingai dalyvauja aukšto lygio profesionalios muzikos renginiuose, o pastaraisiais metais vis dažniau tampų prestižinių konkursų nugalėtojais, pelno aukštus įvertinimus ir pripažinimą visame pasaulyje.

Simboliškas koncerto pavadinimas "Horizontai" jungia dvi platumas – muzikos pasaulio tendencijas, viziją ir perspektyvas, kuriamas talentingo jaunimo pasaulėžiūros plotmėje, ir platų neaprėpiamai įdomų kūrėjo kelią prasidėjusį aukščiausios kompetencijos Lietuvoje aukštojoje meno mokykloje – LMTA.

Koncerte dalyvaus ypatingai intensyvia koncertine veikla gyvenantys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Akordeono katedros akordeonistai, aktyvūs įvairių prestižinių konkursų laureatai, festivalių, projektų, flashmobų, netradicinių eksperimentinių koncertų dalyviai, talentingi solistai: Edgaras Dičpinigaitis, Edvinas Cilindz, Ruslanas Grimbovskij, Marius Kukšta, Georgina Bognár, Jonguk Park (prof. Raimondo Sviackevičiaus klasė). Dalyvauja Vytautas Jaskevičius (tūba).

Rugpjūčio 5 d. 19 val. Palangos Kurhauzo koncertų salėje, Grafų Tiškevičių al. 1, Palanga

II D. KONCERTAS

Akordeonų ansamblis "UnSeen TRIO",

Edgaras Dičpinigaitis, Ruslanas Grimbovskij, Matas Sabaliauskas,

Badeno-Viurtembergo valstybinis jaunimo akordeono orkestras.

Vadovė ir dirigentė – Silke D’Inka.

Profesionalūs, charizmatiški jauni muzikai - akordeonų ansamblis "UnSeen TRIO" Edgaras Dičpinigaitis, Ruslanas Grimbovskij, Matas Sabaliauskas yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, atlikimo meną studijuojantys prof. Raimondo Sviackevičiaus klasėje.

Ansamblis susikūrė dar besimokant Vilniaus Tallat-Kelpšos konservatorijoje, o LMTA tobulindami grojimo įgūdžius kaip solistai bei semdamiesi žinių ir nuolat plėsdami repertuarą kaip ansamblis, išaugo į itin publikos mėgstamą bei profesionalų aukštai vertinamą, aktyviai koncertuojantį ansamblį.

Tarptautiniuose konkursuose „Vilnius 2023“ ir ,,Accordéons-nous 2023“ Belgijoje pelnydami aukščiausius įvertinimus, apdovanoti pagrindiniais prizais – pirmosiomis vietomis. Tartpautiniame konkurse Kroatijoje greta pelnytos pirmos vietos, ,,(Un)seen trio‘‘ apdovanotas ir specialiu Pulos miesto prizu – auksine taure.

Laureato vardas pelnytas ir prestižiniame konkurse Klingenthal mieste Vokietijoje laimint trečiąją vietą, o konkurse „Przemysl 2022‘‘ Lenkijoje ansambliui suteiktas diplomantų vardas. 2023 m. ansamblis sėkmingai dalyvavo Kokkola (Suomijoje) vykusiame festivalyje ,,XXV Kokkola Winter Accordion Festival‘‘.

Itin svarbus kolektyvui įvertinimas buvo 2023 m., tai pakvietimas dalyvauti tarptautiniame projekte Suomijoje skirtame ,,Trio Fratres‘‘ 30-mečiui, kurio metu ansambliui teko garbė pasirodyti prestižinėje Helsinkio Musiikkitalo koncertų salėje su specialiai šiam renginiui paruošta suomių kompozitorių programa. XXX tarptautiniam akordeono festivaliui Palanga 2024, ansamblis paruošė precizišką ir sudėtingą programą, kurią ir kviečiame išgirsti.

Rugpjūčio 6 d. 19 val. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, Vytauto g. 51, Palanga

duoAccosphere (Lenkija/Slovakija),

Grzegorz Palus - Alena Budziňáková.

Programa "Pasakų istorijos" (Fairy Tale Stories) E. Grieg, M. Ravel, V. Trojan.

Tai – išskirtinis tarptautinis akordeonistų duetas, kurį 2011 m. įkūrė Alena Budziňáková ir Grzegorz Palus - menininkai, kuriuos vienija bendra aistra ir noras populiarinti klasikinę akordeono muziką. Jų veikla išreiškia bendro pasaulio ir muzikos supratimo simbiozę, kurią praturtina kiekvieno iš muzikantų - iškilių Lenkijos ir Slovakijos akordeono meno atstovų - asmenybės bruožai. Ansamblio kokybę ir reputaciją liudija puikus tarptautinis muzikantų išsilavinimas ir kiekvieno iš jų individualios patirties visuma. Papildoma vertybe tampa ir dviejų puikiai įvaldytų šiuolaikinių koncertinių akordeonų tipų, t. y. klavišinio ir mygtukinio instrumento, derinys. Tai prisidėjo prie unikalaus dueto stiliaus susiformavimo, kuris šiuo metu yra vienas iš lyderiaujančių akordeono kamerinės muzikos reiškinių pasaulyje. „duoAccosphere“ yra surengę beveik du šimtus koncertų Lenkijoje ir užsienyje (Austrijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Čekijoje, Danijoje, Italijoje, Kinijoje, Kinijoje, Lietuvoje, Slovakijoje, Ukrainoje, Vokietijoje). Atlikėjai koncertavo tokiose scenose kaip Berlyno filharmonijos kamerinė salė, Detmoldo „Konzerthaus“, Kelno radijo WDR3, Diuseldorfo „Tonhalle“, Odesos filharmonijos, Krokuvos Karolio Szymanowskio filharmonijos, Kielcų Oskaro Kolbergo filharmonijos, Krzysztofo Pendereckio Europos muzikos centro Luslavicuose ar Nacionalinio scenos menų centro Pekine. Ansamblis taip pat nuolat koncertuoja muzikos festivaliuose, yra pelnęs prizų nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose. Alena Budziňáková ir Grzegorzas Palusas lengvai ir virtuoziškai atlieka labai įvairų, įvairiapusį repertuarą. Jie sėkmingai ir entuziastingai atlieka senąją muziką, originalias romantizmo ir XX a. formų transkripcijas bei eksperimentinių šiuolaikinių kūrinių pasaulines premjeras. Ypatingą vietą muzikantų veikloje užima pasirodymai su orkestru, pavyzdžiui, su Krokuvos filharmonijos orkestru (2014 m.), festivalio „PhilHARMONIKA PANtonale“ orkestru Berlyno filharmonijos kamerinės muzikos salėje (2018 m.), Pšemyslio kameriniu orkestru (2018 m.), Lenkijos meno filharmonijos orkestru (2023 m.) ir „Orchestra Filarmonica della Calabria“ (2023 m.). Dueto inspiruoti, šiam ansambliui kūrinius sukūrė tokie menininkai kaip M. Bembinow, S.I.Koch, Bs Kowalski, K. Krzewińska, P. Machajdik, K. Maidenberg-Todorova, G. Majka, V. Runchak, J. Sanejko, R. Stivriņa, W. Widłak, T. Versluis, M. Zimka ir W. Z. Zych.

Rugpjūčio 7 d. 18 val. Palangos kurorto muziejaus kiemelyje, Birutės al. 34A.

Uždarymo koncerte dalyvaus festivalio svečiai, Tarptautinių konkursų laureatai, solistai bei ansambliai:

Duo Accosphere (Slovakija-Lenkija),

Badeno-Viurtembergo valstybinis jaunimo akordeono orkestras (ALJO/BW) dirigentė Silke D’Inka,

Jungtinis akordeonistų mokytojų orkestras.

Vadovas ir dirigentas – prof. Ričardas Sviackevičius.

Dirigentai - Silke D’Inka (Vokietija), Rita Auksoriūtė, Elona Rodžienė.

Solistai - LNOBT solistė Agnė Stančikaitė (sopranas).

Esant geram orui, kviesime į Palangos kurorto muziejaus kiemelį (Birutės al. 34A), kur šventiškai užbaigsime jubiliejinį festivalį.

Uždarymo koncerte visas puikių muzikų desantas surengs tikrą muzikos šventę.

Rugpjūčio 3-7 dienomis atostogaujančiųjų Palangoje ir miesto gyventojų laukia puiki proga turiningai ir nemokamai praleisti vasaros vakarus, pažinti itin plačių galimybių instrumentą – akordeoną. Dienas leidžiant prie Baltijos jūros, vakarus kviečiame sutikti su intriguojančia, spalvinga XXX Tarptautinio akordeono festivalio „Palanga 2024“ muzika.

Daugiau apie festivalį www.palanga.akordeonofestivalis.lt

Meno vadovas – prof. Raimondas Sviackevičius.

https://www.facebook.com/accordion.festival.palanga

https://www.instagram.com/palangaaccordionfestival

Tarptautinis akordeono festivalis seminaras praktikumas Palanga vadovas prof. Raimondas Sviackevičius
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,901