Jono Šliūpo muziejus kvies į pasakojimų pasirodymus „Istorijų palėpė“

Jono Šliūpo muziejus kvies į pasakojimų pasirodymus „Istorijų palėpė“

Jau trečiąjį kartą Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje liepos 8-11 d. vyksta vienintelė tokia Lietuvoje istorijų pasakojimo (angl. storytelling) stovykla  vaikams „Mano istorija“. Tuo tarpu stovyklos metu nuo pirmadienio iki trečiadienio 17 val. muziejuje įsikurs „Istorijų palėpė“, kur miesto bendruomenei ir svečiams pasakos pačios stovyklos mokytojos.

Milda Varnauskaitė
Milda Varnauskaitė

Liepos 8 d., pirmadienį  17 val. kviečiame į susitikimą su Milda Varnauskaite - profesionalia istorijų žodžiu pasakotoja bei pasakojimo meno mokytoja. Milda pasirodo kaip pasakotoja įvairiuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje, dalindamasi autobiografinėmis, folkloro, istorinėmis istorijomis ir jų miksais. Šiam susitikimo vakarui M. Varnauskaitė parengė pasakojimą „Mėlynabarzdis kaimynas“. „Kur yra riba tarp Savo ir Svetimo? Žaliabarzdis kasdien įsiveržia į kaimyno namus ir suvalgo visą ne jam paruoštą maistą. Ar keičiamės mes, kai į mūsų erdvę įsiveržia svetimas, nepažįstamasis – Kitas? Baltas vilkas veda ir išsiveža jauniausią bei gražiausią karaliaus dukterį. Raganos ištremta moteris miške pagimdo kačiuką, o žvejo sūnus kitame marių krante tampa svetimšaliu. Ar priimame kitoniškumą, ar norime jį sunaikinti?”, – norėdama atsakyti į šiuos klausimus, profesionali pasakotoja M. Varnauskaitė leisis kelionėn į lietuviškų pasakų pasaulį, kartu apšviesdama kelią renginio svečiams ir leisdama sekti iš paskos. 

Daiva Ivanauskaitė-Brown
Daiva Ivanauskaitė-Brown

Antradienį, liepos 9 d. 17 val.  kviečiame į susitikimą su Škotijoje gyvenančia, profesionalia pasakotoja Daiva Ivanauskaite-Brown, kuri jau 10 metų pasakoja mitų ir folkloro, literatūros ir (auto)biografinių prisiminimų įkvėptas istorijas iš Lietuvos, Škotijos ir kitų kraštų. D. Ivanauskaitė-Brown panardins jus į keltiškai škotišką magiją „Akmuo ir vanduo: mitai ir pasakos iš Škotijos“. Išgirsite, kaip Škotiją kūrė milžinė deivė Kalijach Beira. Ragausite išdykusių fėjų kerais pasaldinto jaunystės šaltinio vandens. Pajūryje šoksite su selkėmis arba žmonėmis-ruoniais ir išmoksite apsisaugoti nuo kelpių, ežerų pabaisų. O pabaigai ausime savo klano tartanus – įvairiaspalvius languotus audinius, tokius, kokius škotai naudoja savo kiltams. Daivos pasakojamas istorijas lydės Gabijos Kochanskaitės kuriami kanklių-arfos garsai, būdingi pamario kraštui.

Saulė Degutytė
Saulė Degutytė

Trečiadienį, liepos 10 d. 17 val. pasirodymą surengs režisierė, aktorė, scenografė, objektų teatro Lietuvoje pradininkė ir „Stalo teatro“ įkūrėja bei vadovė Saulė Degutytė. Tiek režisuodama spektaklius, tiek rengdama pasakojimo pasirodymus, S. Degutytė remiasi liaudies pasakojimais, sakmėmis, mitais, naudoja edukacijos, interaktyvumo elementus, jos spektakliams būdinga kvapų, garso efektų sintezė. S. Degutytė dalinsis istorijomis „Pasakos iš puodo“. Tikiu, jog pasaka - tai senų laikų tikra istorija apie realius įvykius. Tikiu, jog senovėje egzistavo slibinai ir milžinai, o žmonės virsdavo akmenimis. Tikiu, jog buvo gyvasis vanduo ir stebuklingas saldainių namelis. Tikiu, jog žvėrys žmogui padėdavo, tikiu, jog visuomet nugalėdavo gėris. Šį vakarą kartu su žiūrovais stebuklingame puode „išvirsime“ nepaprastą košę - pasakų vakarienę. Ragausime „Pasaką be galo“, „Vištytė ir gaidelis“, „Ožka ir 7 ožkiukai“ ir desertui kartu atliksime muzikinę „Pasaką apie pelytę“. Šias pasakas pagelbės papasakoti įvairūs daiktai - šveistukai, šaukštai, replės, plaktukai ir kiti - iš palėpių išlindę rakandai. 

Visi profesionalių istorijų pasakotojų renginiai nemokami ir vyks Jono Šliūpo muziejuje, Vytauto g. 23A, Palanga.

Palanga Jono Šliūpo muziejus istorijų pasakojimo (angl. storytelling) stovykla vaikams „Mano istorija“ „Istorijų palėpė“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,901