Kartu su Palangos tremtiniais gimnazistai paminėjo Gedulo ir vilties dieną

Radvilės Kucevičiūtės nuotr.
Radvilės Kucevičiūtės nuotr.

Birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties – dieną prie Tremtinių kryžiaus Palangoje skambėjo skausmingi mūsų tautos prisiminimai ir viltį bei mūsų vidinę stiprybę liudijančios dainos bei eilės. 

Renginį vedė Palangos senosios gimnazijos IIB kl. mokiniai Tomas Anužis Yip ir Gintarė Petrauskaitė, tremtinių kūrybą skaitė vedėjų bendraklasės Viltė Marija Petrauskaitė, Marija Navickaitė ir Lėja Serapinaitė.

„Stovime prie Tremtinių kryžiaus – paminklo, skirto Lietuvos tremtinių, politinių kalinių ir partizanų atminimui pagerbti (paminklo autoriai – tautodailininkai Albertas ir Linas Žulkai). Šalia Tremtinių kryžiaus yra paminklinis akmuo, ant kurio iškalti Palangos apylinkėse veikusių ir žuvusių 1945-1952 metais Narimanto kuopos partizanų vardai ir pavardės. Ant pusračiu sudėtų akmenų užrašyti Sibiro vietovių, į kurias buvo ištremti ar įkalinti palangiškiai, pavadinimai. Tremtinių kryžius šioje vietoje pastatytas 1989 metais Palangos tremtinių pastangomis. Ir vieta pasirinkta neatsitiktinai – Vytauto gatvėje esančiame vaistinės pastate 1944–1951 m. veikė sovietinės okupacinės valdžios represinės struktūros NKVD būstinė. Šioje būstinėje ir kiemo statiniuose buvo kankinami, kalinami ginkluotame pasipriešinime dalyvavę ar įtariami dalyvavimu asmenys. Ant kiemo grindinio buvo numetami gulėti žuvę partizanai, o sulaikyti asmenys buvo vedami atpažinti žuvusiųjų partizanų kūnų. Į šį pastatą buvo suvežami ištremti ar įkalinti atrinkti asmenys ir po to jie buvo gabenami į Sibiro tremties vietas, lagerius ar kalėjimus“, – skausmingą istorijos etapą priminė gimnazistai, paminėję, jog iš Palangos į Sibirą kalėti buvo ištremta 170 gyventojų. 

Renginio metu kalbėjo Palangos vicemeras Rimantas Mikalkėnas, tremtinė Vida Galdikienė, Palangos parapijos klebonas Kęstutis Balčiūnas.

Muzikinius kūrinius atliko Palangos jūros šaulių choras bei Gimnazijos atlikėja Viltė Grišonytė, akompanuojama Gimnazijos gitarų ansamblio. Gimnazijos muzikantams vadovauja muzikos mokytojas Augustinas Užkuratas. Skaitovus renginiui paruošė Gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Nijolė Šakinienė. 

Renginį organizavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Palangos filialas, Palangos senoji gimnazija bei Palangos kultūros ir jaunimo centras. 

Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr. Radvilės Kucevičiūtės nuotr.

Gimnazijos žurnalistų inf.

Birželio 14 Gedulo ir vilties diena Palangos senoji gimnazija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,901