Ar jau ragavote šviežių šio sezono stintų? Jei ne, suskubkite į Palangą – didžiausias šalies kurortas paskelbė stintų valgymo sezono pradžią, o kartu – ir pasirengimo artėjančiai šventei „Palangos stinta“ startą.
Pirmosios sezono stintos
Šv. Kūčių stalas pajūryje sunkiai įsivaizduojamas be įvairiais būdais pagamintų stintų, tad Stintų ordinas suskubo skelbti šios agurkais kvepiančios žuvelės valgymo sezono pradžią. Tai – ne tik priminimas pasirūpinti šios žuvies jau netrukus ateisiančioms šv. Kūčioms ir šv. Kalėdoms, bet ir pasirengimo vasarį Palangoje vyksiančiai Stintų šventei startas. Iki šio žvejiško festivalio liko vos pusantro mėnesio, tad jau pats laikas prisiminti skaniausius stintų paruošimo būdus bei imti kurti naujus šios žuvies ruošimo receptus.
Besirengdami artėjančioms šventėms, Stintų ordino nariai jau kepa pirmąsias šio sezono stintas ir džiugiai praneša – šios savo dydžiu bei skoniu nenuvylė, tad vasario 7-9 dieną vyksiančioje šventėje „Palangos stinta“ nestigs nei smagių pramogų, nei, svarbiausia, gardžių šios žuvelės patiekalų.
Naujas riteris – Kalėdų senis
Prie Stintų ordino pilies – kavinės „Molinis ąsotis“ – įrengtoje lauko virtuvėlėje pirmąsias stintas kepė bei šio proceso subtilybėmis su smalsuoliais dalijosi Stintų ordino maršalas Gintaras Sičiūnas, o pirmąją šio sezono iškeptą stintą paragavęs bei ordino brolio darbą įvertinęs Stintų ordino magistras Klaidas Pakutinskas patvirtino – žuvelė išties gardi, tad Stintų šventėje skoniais džiaugsis net gurmanai.
Užuodęs gardžius kvapus, į Stintų ordino riterių surengtą puotą atskubėjo net pats Kalėdų senis. Pasivaišinęs keptomis stintomis jis pripažino – išties skanu.
Pasinaudoję šiuo netikėtu vizitu, Stintų ordino nariai suskubo į savo gretas įšventinti ir Kalėdų senį, tad nuo šiol ordinas turės ir išskirtinį narį, kuris turėtų pasirūpinti, kad stintos prie Palangos krantų niekad nestigtų.
Nauji skoniai ir patikrintos tradicijos
Vasario 7-9 dienomis vyksiančios šventės „Palangos stinta“ metu palangiškiai ir kurorto svečiai galės paragauti daugybės stintos patiekalų – J. Basanavičiaus gatvėje tvyros šventinis šurmulys ir sklandys gardūs aromatai. Neabejojama, kad, kaip visada, populiariausia išliks šviežiai kepta stinta, tačiau neatsiliks ir marinuota, vytinta ar rūkyta žuvis. Šalia tradicinių patiekalų, bus galima išbandyti ir įmantresnių, pavyzdžiui, stintų ikrų kotletukus ar kitus netikėtus patiekalus.
Šios žuvies mėgėjai žino, kad stintą galima paruošti įvairiais būdais, o palangiškiai tikrai moka nustebinti savo išradingumu ir sumanumu.
Turtinga kultūrinė programa
O kad šventėje puikiai jaustųsi ne tik gurmanai, bet ir linksmybių pasiilgę pramogautojai, organizatoriai kasmet parengia itin turiningą, patrauklią ir stebinančią programą. Šventės „Palangos stinta“ metu kurorte netrūks žvejiškų atrakcijų, skambės muzika, o norintieji įsigyti lauktuvių namuose likusiems artimiesiems bus kviečiami pasivaikščioti į kermošių bei išsirinkti originalių tautodailininkų darbų bei kulinarinio paveldo atstovų siūlomų skanėstų. Žinoma, bus galima nusipirkti ir šviežių, agurkais kvepiančių ką tik sugautų stintų.
Organizatoriai siūlys ir daugiau įdomių veiklų - šeimos galės pasinerti į etnografines pramogas, patrauklias varžybas, kurioms nereikia išankstinio pasiruošimo, žvejai savo sėkmę galės išbandyti stintų meškeriojimo varžybose, nestigs ir kitokių atrakcijų.