Etikos komisija dėl M. Skritulsko veiklos Palangos rato bendrovėje spręs vėliau

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį atidėjo sprendimo priėmimą tyrime dėl parlamentaro konservatoriaus Mindaugo Skritulsko dalyvavimo apžvalgos ratą Palangoje valdančios bendrovės veikloje.

Už tai, kad jis būtų atidėtas kitam posėdžiui, komisijos nariai balsavo bendru sutarimu. Taip nutarta gavus papildomos informacijos iš „Sodros“, kad M. Skritulsko sutuoktinė bendrovėje „Rota fortuna“ užėmė vadovaujančias pareigas nuo 2022 metų gegužės 25 dienos. Šiuo metu įmonėje ji dirba direktoriaus pavaduotoja.

Liberalo Andriaus Bagdono trečiadienį pristatytose komisijos išvadose siūlyta konstatuoti, kad M. Skritulskas, po šios datos nepapildęs savo privačių interesų deklaracijos naujais duomenimis apie žmonos pareigas „Rota fortuna“, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą.

Be kita ko, išvadose nurodyta, jog 2021 m. birželį išvykęs į kelionę ir apie tai nepranešęs Seimo valdybai parlamentaras nesilaikė Seimo narių užsienio komandiruočių ir kelionių tvarkos aprašo.

„(Siūloma – BNS) įspėti (...) Mindaugą Skritulską dėl (...) Konstitucijos (...) nustatyto draudimo Seimo nariui bet kokia forma užsiimti verslu, komercija ir bet kokia kita privačia veikla, kuria siekiama pelno“, – teigė išvadą pristatęs A. Bagdonas.

Pats M. Skritulskas komisijos posėdyje teigė, kad informacija apie jo dalyvavimą apžvalgos ratą Palangoje valdančioje įmonėje yra pateikta asmens, „kuris turi ne pačius kilniausius ketinimus, yra akcininkas, su kuriuo vyksta nesutarimai“, iš „selektyvių nuotrupų“.

„Jeigu aš akcininku ir norėčiau būti, man įstatymai tikrai nedraudžia ir tikrai juo būčiau tapęs, jeigu juo būčiau norėjęs“, – teigė parlamentaras.

Seimo narys tikino Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) deklaravęs apie savo žmonos pareigas „Rota fortuna“, tačiau teigė norintis pasitikrinti, ar tai yra padaryta ir kitur.

Komisija tyrimo dėl M. Skritulsko dalyvavimo apžvalgos ratą Palangoje valdančios įmonės veikloje nusprendė imtis rugsėjo pabaigoje, sulaukusi opozicinių socialdemokratų kreipimosi.

Kreipimasis gautas LRT tyrimų skyriui paskelbus, jog Seimo Ekonomikos komitetui vadovaujantis M. Skritulskas dalyvavo kuriant apžvalgos ratą valdančios „Rota fortuna“ verslą, susirašinėdamas su kitais akcininkais sprendė verslo klausimus, pats save vadino akcininku.

Anot LRT Tyrimų skyriaus, M. Skritulskas vyko į keliones su verslininkais, kuriose ieškota Palangai tiksiančio rato. Skelbta, kad dėl vienos iš kelionių jis praleido Seimo posėdį, o tą dieną neinformavęs Seimo valdybos, Amsterdame apžiūrinėjo apžvalgos ratą. Su tais pačiais gamintojais vėliau pasirašyta sutartis dėl apžvalgos rato pirkimo.

Seimo narys teigė, kad kelionė vyko dar prieš įmonės įsteigimą: „Tikrai nebuvo galima spręsti tos įmonės, kuri dar nebuvo įsteigta, reikalų“.

Seimo statutas numato, kad Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlyginimą už kūrybinę veiklą. Pagal Konstituciją Seimo nario pareigos nesuderinamos su su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

„Rota fortuna“ įregistruota 2022 metų vasarį, o gegužę įvyko atrakciono Palangoje atidarymas. Tarp šios įmonės akcininkų yra Palangos mero Šarūno Vaitkaus ir M. Skritulsko žmonos.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų skyriui priklauso ir įmonės direktorius bei akcininkas Dainius Drungilas. Tuo metu ketvirtasis įmonės akcininkas Romas Katinas tvirtino, kad tikrieji įmonės savininkai – jis, Š. Vaitkus bei M. Skritulskas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje trečiadienį R. Katinas taip pat tvirtino, kad M. Skritulskas dalyvavo tiek inicijuojant, tiek įgyvendinant Palangos apžvalgos rato projektą, organizavo jį valdančios įmonės įkūrimą.

19:51, spalio 22 d.
09:52, spalio 15 d.