Startuoja mokymai dronų pilotams – 100 dronų pilotų Lietuvai

Karas Ukrainoje aiškiai parodė, kad dronai tapo neišvengiama karo dalimi, o gebėjimas juos valdyti dažnai lemia kovos rezultatą. Vis dažniau dronai panaudojami kasdienėje veikloje: jais kartografuojamas žemės paviršius, atliekama pastatų stogų ir statinių konstrukcijų apžiūra dideliame aukštyje, filmuojami nuostabūs vaizdai iš paukščio skrydžio. Dronais gaudomi kontrabandininkai, jie pasitelkiami paieškos ir gelbėjimo operacijose. Galų gale, skristi dronais ir išdarinėti ore akrobatinius triukus yra paprasčiausiai smagu.

Klaipėdos regione bepiločių orlaivių entuziastai jau antrus metus aktyviai buria besidominčiuosius bepiločiais orlaiviais. Pradžioje buvo vos keli, išmoko skraidinti mažuosius DJI kvadrokopterius, vėliau dronai vis didėjo, o nuskrendami atstumai ilgėjo. Sunkumų nesukelia orientavimasis nepažįstamoje vietovėje, skrydžiai naktį ir sudėtingomis oro sąlygomis.

Prasidėjo naujas etapas – komanda ėmė konstruoti FPV dronus patys. Pirmuosius nedrąsiai kėlė į orą, daužė, taisė ir vėl skraidino. Pamažu išmoko išdarinėti įvairiausius akrobatinius triukus. Pradžioje buvo sunku, bet užsispyrimas padarė savo.

Entuziastų kolektyvas nuolat augo, tebeauga ir dabar. Atėjo metas perduoti savo žinias kitiems. Vasarą su mokymų programa aplankėme vaikų stovyklas. Nuostabu, kaip jauni protai greitai perima dronų valdymo subtilybes ir drąsiai kelia droniukus į orą.

Taip atsirado DJI tipo dronų pilotų mokymų programa. Praktikoje įsitikinome, kad vos per dešimt valandų su patyrusiu instruktoriumi kiekvienas gali pasiruošti atvirosios A1/A3 kategorijos dronų piloto egzaminui ir įgyti bazinius pilotavimo įgūdžius, kuriuos vėliau galima tobulinti savarankiškai.

Su FPV dronais yra kiek sudėtingiau. FPV drono pilotas, užsidėjęs akinius, skrydžio metu pats tampa drono dalimi – atrodo tartum kartu su dronu sklęstum ore pats. FPV dronas nesunkiai per kelias sekundes pasiekia virš 140 km/val. greitį, jis gali staiga pakeisti judėjimo kryptį ir trajektoriją, suktis aplink savo ašį. Ne visi pilotai sugeba su tokiais vaizdais susidoroti ir per labai trumpą laiką priimti būtinus sprendimus – pakoreguoti skrydžio trajektoriją ir nesudužti. Čia vien baziniams įgūdžiams įgyti reikia bent kelias dešimtis valandų praleisti mokantis įveikti žemės trauką ir kliūtis simuliatoriuje. Tik tada galima pradėti skraidinti tikrą FPV droną.

Komanda bepiločius orlaivius kitus mokė pilotuoti savo įranga visuomeniniais pagrindais, tačiau netikėtai galimybės prasiplečiau – Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija skyrė dalinį finansavimą programai „100 dronų pilotų Lietuvai“, kurią vykdo VšĮ „Klaipėdos sargas“. Šia programa siekiama stiprinti visuomenės pasirengimą gynybai bei skatinti susidomėjimą bepiločių orlaivių pilotavimu Vakarų Lietuvoje: Klaipėdoje, Kretingoje, Priekulėje. Tikimasi, jog iki programos pabaigos bus parengta ne mažiau kaip 100 naujų bepiločių orlaivių pilotų.

Nemokamų mokymų metu dalyviai nedidelėse (iki 10 žmonių) grupėse išklausys 10 valandų bepiločių orlaivių piloto kursą, atliks praktines užduotis, o vėliau išlaikę egzaminą įgys atvirosios kategorijos A1/A3 sertifikatą. Šis sertifikatas leidžia skraidinti atvirosios kategorijos bepiločius orlaivius visoje Europos Sąjungoje. Tiesa, tik ten, kur tai yra leidžiama, ir griežtai laikantis bepiločių orlaivių skrydžiams nustatytų taisyklių.

Programa prasideda rugsėjį ir siūlo teorinius bei praktinius mokymus, skirtus įgyti baziniams DJI tipo dronų valdymo įgūdžiams, kuriuos vėliau galima tobulinti savarankiškai. Bazinio kurso metu bus atrinkta 10 gabiausių DJI pilotų, kurie turės galimybę sudalyvauti papildomoje 30 val. FPV pilotų parengimo programoje, susipažins su FPV konstravimo ir valdymo subtilybėmis.

Mūsų instruktoriai nuolat atnaujina žinias, kelia savo kvalifikaciją, todėl įgytą patirtį stengsis perduoti visiems mokymų dalyviams. Programa skirta vyresniųjų klasių moksleiviams, būsimiems šauktiniams, šauliams, jauniesiems šauliams bei visiems aktyviems žmonėms, kurie domisi dronų pilotavimu. Šia programa siekiame įtraukti ir motyvuoti žmones ne tik išmokti skraidinti dronus pramogai, bet ir prisidėti prie krašto apsaugos stiprinimo, ruošti visuomenę galimiems iššūkiams.

Visuomenės pasirengimo gynybai stiprinimo programa „100 dronų pilotų Lietuvai“ iš dalies finansuojama Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos lėšomis, įgyvendinama VšĮ „Klaipėdos sargas“.

Registracija į „100 dronų pilotų Lietuvai“ programą:nuoroda registracijai

Daugiau informacijos el. paštu:100pilotu@gmail.com